To ganske almindelige danskere, kendt som fattig-Carina og dovne-Robert, har spillet en indflydelsesrig rolle i kontanthjælpsdebatten i det forgående år. De har gjort den danske opinionsbalance forskubbet, eftersom mange danskere føler, at deres arbejde og penge er blevet misbrugt i systemet, da alle kontanthjælpsmodtagere nu har en generaliseret opfattelse af at være dårlige mennesker.

                    OLIVIA HAMMERSHØY
Hadet for at misbruge den danske kontanthjælp og bringe skam over det danske velfærdssystem, gør at Dovne Robert og Fattig-Carina topper listen over de mest indflydelsesrige danskere i 2012 i manges øjne. Deres manglende sans for morale og situationsfornemmelse, gør at mange danskere ændrer mening af omfanget af kontanthjælp, som nu har medført til at regeringen fremstiller en kontanthjælpsreform, der præsenteres i starten af 2013.

  Carina på 36 år, som har udtalt sig om at være fattig, har et restbeløb på godt 5000 kroner til at bruge på mad, tøj og fritidsaktiviteter. Hun blev i den mediedækket debat, mod liberal alliancens Joachim B. Olsen, forsvaret af SF’s Özlem Cekic, som senere trak sin udtalelser tilbage om, at Carina var fattig. Senere på året dukkede dovne-Robert frem i medierne, som er en arbejdsløs mand, der gang på gang takker nej til jobs, hvorefter han modtager kontanthjælp. Det er senere kommet frem at dovne-Robert endda har arbejdet sort, men han menes ikke at repræsentere de danske kontanthjælpsmodtagere, udtaler beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), selvom det er ildende at tro.

  Omfanget af debatten var landsdækkende, om hvor vidt fattig-Carina egentlig er fattig, og om dovne-Robert overhovedet burde have ret til kontanthjælp. Man kan diskutere om samfundets højere stillede danskere, som har deltaget i debatten, har svært ved at indleve sig i Carinas og Roberts situation. Der har altid været en tendens fra mediernes side, at fremstille fattige, der kræver hjælp, som dovne og amoralske. De omtalte kontanthjælpsmodtagere repræsenterer i virkeligheden de danskere, der udtaler sig om deres trivsel, og mener at samfundet burde yde mere for deres velbefindende. Alligevel bliver de hadet.

   Selvom vores velfærdssystem giver rig plads til mennesker som Carina og Robert, er folks tolerance for dem blevet skærpet en del, efter medierne har fremlagt debatten. Mange har fået øjnene op for hvem kontanthjælpsmodtagerne i nogle tilfælde er for nogle mennesker – arbejdssky og egoistiske. I stedet for at bekæmpe denne omdiskuterede fattigdom, undgås det ved at diskutere om fattigdom overhovedet findes i Danmark. Siden det er et emne alle har en mening om, er man ikke nået til en konklusion. Provokation er opstået, efter de mange nedladende holdninger der er blevet udtrykt om fattige, da det menes at fattig-Carina og Dovne-Robert ikke skal generalisere alle fattige danskere.

    2012’s livlige debat om fattigdom, har ført os til at begrænse kontanthjælpsperioden, men den har også delt befolkningen en del. Carina og Robert er mindre acceptable samfundet,  fordi tolerancen har ændret sig så drastisk.

POLITIKPolitik.htmlPolitik.htmlshapeimage_2_link_0
LIVSSTILLivsstil.htmlLivsstil.htmlshapeimage_3_link_0
IBYENIBYEN.htmlIBYEN.htmlshapeimage_4_link_0
SPORTENSporten.htmlSporten.htmlshapeimage_5_link_0
SEX & SAMLIVSex_%26_Samliv.htmlSex_%26_Samliv.htmlshapeimage_6_link_0
I_DYBDEN.html

EDITION  DENMARK


LEDERNE OM AVISEN


SIDST OPDATERET 20/12-12

SØG

SAMFUNDSKULTURSamfundskultur.htmlSamfundskultur.htmlshapeimage_9_link_0

2012’S MEST OMTALTE DANSKERE: FATTIG-KARINA OG DOVNE-ROBERT

Samfundskultur artikler

Her ses dovne Robert i aktion..

BREAKING NEWS